Autor Wiadomość
Rustka
PostWysłany: Wto 22:16, 06 Lut 2007    Temat postu: Linzertort

Linzertort

250 g maki
250 g cukru (mozna dac mniej )
250 g zmielonych migdalow
125 g masla lub margaryny
1 jajko cale
Dzem wg uznania ( ja uzylam jagodowy- pycha!!! Smile )




1) Wymieszac maslo z cukrem i jajkiem, dodac make i migdaly.Wlozyc na 30 min do lodowki ( to jest niekonieczne- ale ja wlozylam Cool )


2) Wlaczyc piekarnik na 180 °C – tu tez lepiej uwazac, bo roznie z tymi piekarnikami wyglada ta temperatura.


3) trzy-czwarte ciasta rozlozyc na foremce ( moze byc okragla od tortownicy) , boki rowniez na wysokosc okolo 1 cm. Posmarowac dzemem, nastepnie z reszty ciasta utworzyc waleczki i ulozyc je na owym dzemie, tworzac kratke. Mozna zrobic inaczej – na ciescie bezposrednio utworzyc kratke z reszty ciasta i wypelnic wglebienia dzemem. Cos mi sie zdaje, ze w orginale tak wlasnie jest.


4) Piec 30 min. Podawac cieple lub zimne

I to by bylo na tyle Confused Rezultat : Miodzio! jak mawia Livia Laughing

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group