Forum Suszone Żaby Strona Główna Suszone Żaby
Forum dla tych którzy chcą, rzucają albo rzucili palenie
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Placek chałwowo-bezowy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Suszone Żaby Strona Główna -> Kulinaria :)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jolka
PODSUSZONA STARSZA ŻABA



Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 12:55, 11 Lip 2006    Temat postu: Placek chałwowo-bezowy

Placek chałwowo-bezowy

Biszkopt:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jaj
Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, na koniec mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przekroić na pół.

Masa
1 masło
1 budyń śmietankowy- bez cukru
30 dag chałwy (może być sezamowa, może być orzechowa, albo waniliowa)
1 gorzka czekolada
bezy-najlepiej małe-30 dag
4 łyżki spirytusu (może być więcej J)

Budyń ugotować zmniejszając ilość mleka, ostudzić. Masło utrzeć z budyniem i spirytusem. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać startą chałwę (ja miksuje w malakserze), do drugiej roztopioną i ostudzoną czekoladę.
Placek posmarować masą z chałwy (zostawić trochę na górę) , poukładać na niej bezy, następnie posmarować masą czekoladową i przyłożyć drugą częścią biszkoptu. Górę posmarować resztkami masy chałwowej i udekorować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Suszone Żaby Strona Główna -> Kulinaria :) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin