malutka
PODSUSZONA STARSZA ŻABA
Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 19:28, 24 Mar 2006 Temat postu: Pory zapiekane w sosie musztardowym |
|
|
4cienkie pory ok.30cm, sól, 4 duzeplastry szynki gotowanej lub wędzonej
na sos:2 łyzeczki musztardy z całymi ziarnkami gorczycy
3/4szkl.białego wytrawnego wina,2/3szk rosołu.4 gałazki natki,4 gałzki tymianku,5 żółtek, kostka masła ,sok z cytryny,sło, biały pieprz.
Pory oczyscic , pokroic na10 cm kawałki włozyc do posolonego wrzatku i gotować ok, 10 min.Nastepnie odcedzić i przelac zimna woda - zachowaja ładny kolor i pozostawić na sicie aby odciekły.
W tym czasie kazdy z plastrów szynki pokrój na 3 pssy. Natke i tymianek opłukac i osuszyć. Nasmaruj 4 małe foremki zaroodporne. Układaj w nich po 3 kawałki pora- kazdy zawinięty w 1 pasek szynki.
Przygotuj sos : w małym naczyniu zagotuj wino z rosołem. Wystudz, dodaj żółtka, naczynie wstaw do wiekszego naczynia z goraca wodą i ubijaj na parze aż żołtka zaczna gestniec.Wtedy zestaw naczynie z ognia i dalej ubijaj, dodając po małym kawałku masła. Ubijac az powstanie jednolita masa. Domieszaj musztarde. Sos przypraw do smaku sola, pieprzemi sokie cytrynowym. Zioła do sosu posiekaj , połowe odłz , reszte połacz z sosem.
Pory w foremkach polej sosem, posyp reszta zieleniny. Wstaw do wczesniej nagrzanego piekarnika izapiekaj w tem.200stopni przez 15min.Gptowe udekoruj swiezymi ziołami i natychmiast podawaj z. Jako dodatek zaserwuj bułke bagietke oraz kieliszek bialego wina.
Mam nadzieję iz smaczne.
Post został pochwalony 0 razy
|
|