Forum Suszone Żaby Strona Główna Suszone Żaby
Forum dla tych którzy chcą, rzucają albo rzucili palenie
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pory zapiekane w sosie musztardowym

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Suszone Żaby Strona Główna -> Kulinaria :)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malutka
PODSUSZONA STARSZA ŻABA



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 19:28, 24 Mar 2006    Temat postu: Pory zapiekane w sosie musztardowym

4cienkie pory ok.30cm, sól, 4 duzeplastry szynki gotowanej lub wędzonej
na sos:2 łyzeczki musztardy z całymi ziarnkami gorczycy
3/4szkl.białego wytrawnego wina,2/3szk rosołu.4 gałazki natki,4 gałzki tymianku,5 żółtek, kostka masła ,sok z cytryny,sło, biały pieprz.

Pory oczyscic , pokroic na10 cm kawałki włozyc do posolonego wrzatku i gotować ok, 10 min.Nastepnie odcedzić i przelac zimna woda - zachowaja ładny kolor i pozostawić na sicie aby odciekły.
W tym czasie kazdy z plastrów szynki pokrój na 3 pssy. Natke i tymianek opłukac i osuszyć. Nasmaruj 4 małe foremki zaroodporne. Układaj w nich po 3 kawałki pora- kazdy zawinięty w 1 pasek szynki.

Przygotuj sos : w małym naczyniu zagotuj wino z rosołem. Wystudz, dodaj żółtka, naczynie wstaw do wiekszego naczynia z goraca wodą i ubijaj na parze aż żołtka zaczna gestniec.Wtedy zestaw naczynie z ognia i dalej ubijaj, dodając po małym kawałku masła. Ubijac az powstanie jednolita masa. Domieszaj musztarde. Sos przypraw do smaku sola, pieprzemi sokie cytrynowym. Zioła do sosu posiekaj , połowe odłz , reszte połacz z sosem.
Pory w foremkach polej sosem, posyp reszta zieleniny. Wstaw do wczesniej nagrzanego piekarnika izapiekaj w tem.200stopni przez 15min.Gptowe udekoruj swiezymi ziołami i natychmiast podawaj z. Jako dodatek zaserwuj bułke bagietke oraz kieliszek bialego wina.

Mam nadzieję iz smaczne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Suszone Żaby Strona Główna -> Kulinaria :) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin